Wat flamingo eet

Even starten met een heerlijk cliché; Let food be thy medicine and medicine thy food (Hippocrates)

Wees lief voor je lijf tijdens een kankerbehandeling.  De kans bestaat dat er momenten zullen zijn dat je geen zin hebt in eten. Zorg er voor dat wat je eet iets bijdraagt tot je genezingsproces, je sterker maakt en je hart een beetje verwarmt.

Door op een bepaalde manier met eten en voeding om te gaan is het me tot op vandaag gelukt, ondanks de zware behandeling, toch te genieten. Genieten, omdat ik eindelijk terug tijd maak om te koken niet enkel voor mezelf, maar ook voor vrienden en familie. Genieten, omdat ik tot op vandaag nog steeds amper last heb van bijwerkingen. Ik voel me zelfs redelijk fit, al zal ik dolgelukkig zijn om na de chemotherapie écht te herstellen zonder wekelijks weer een nieuwe klap te krijgen!

Ik geef je graag mijn lekkerste receptjes mee. Om zelf te maken of om te maken voor iemand die je dierbaar is en het zelf even niet meer kan. Ik garandeer je dat het met open armen onthaald zal worden.

Hieronder vind je concrete lijstjes (omdat lijstjes soms erg geruststellend werken) Lijstjes waar ik me persoonlijk erg prettig bij voel. Ik wil dus absoluut geen medisch advies geven!

Wat ik persoonlijk niet meer eet. Ja, af en toe zondig ik. Omdat we maar mensen zijn en perfectie per definitie saai is. Doe je best. Elke keer je één van de onderstaande dingen niet in je lijf steekt, is een overwinning.

 • zuivel

 • bewerkt voedsel (witte bloem, witte suiker,...)

 • alles met artificiële kleur- en smaakstoffen

 • charcuterie en kaas

 • caffeine vooral in sommige frisdranken

 • eten/drank uit de microgolfoven

 • meeste dierlijke proteïnen

 • gebakjes, koekjes, ...

 • sommige olies: mais, soya, palm, pinda, zonnebloem

 • suiker en artificiële suikers

 • alcohol

Wat ik dan wel eet is vooral plantaardig, omdat ik me daar lichamelijk en ethisch beter bij voel. Ook probeer ik zo veel mogelijk onbespoten te eten, maar studies zeggen dat de voordelen van het eten van groenten en fruit nog steeds opwegen, of ze nu bio zijn of niet.

 • alle groenten en met name kruisbloemigen (kolen, radijzen, spruitjes, rucola, waterkers, ...), die uit de lookfamilie (look, ajuin, prei, ...) en groene bladgroenten zoals spinazie. Maar vooral veel groenten! Allemaal!

 • alle fruit, vooral bessen, groene appel (liefst met schil en pitten), citroenen, granaatappel, rode druiven ... 

 • ongezoete amandelmelk, havermelk ipv gewone melk

 • zaden, pitten en noten: amandel, cashew, chiazaad, vers gemalen lijnzaad (superfood tegen borstkanker!), pompoenzaad, walnoot, ...

 • volkoren graan: bruine, rode, zwarte rijst, boekweit, quinoa, haver, ...

 • plantaardige proteïne: linzen, kikkererwten, bonen, ...

 • gezonde smaakmakers: basilicum, rozemarijn, oregano , tijm, munt, kurkuma (superfood tegen kanker in combinatie met zwarte peper en olie), koriander, gember, peper en chilli, munt, peterselie, ...

 • veel water en groene thee

 • vetstoffen: kokosolie, extra vierge olijfolie, sesamolie

 • als je echt niet zonder zoetstof kan: agave, stevia, honing en ahornsiroop, dadels, vijgen

Dit is het tipje van de ijsberg over kanker en voeding dus more to come! Graag hoor ik van jullie ook nog interessante boeken en artikels en lekkere receptjes met bovenstaande ingrediënten.

Boeken die ik interessant vind; Eten tegen kankerStay healthy during chemotherapyThe cancer fighting kitchen, Anti kankerHet borstkankerkookboek