Ik ben terug!

Ik ben terug. Ik voel dat het tijd is om deze blog eindelijk terug op te pakken. Want op een dag vind je de … missie van je leven. Ik krijg de laatste tijd zo veel vragen van vrouwen die graag willen weten wat ze nu echt kunnen doen om nooit in mijn schoenen te hoeven staan. Vragen i.v.m. huidverzorging, voeding en de mind-body connectie. Gelukkig heb ik de voorbije 3 jaar heel veel gelezen, onderzocht, getest, goedgekeurd en afgekeurd. Het zijn die kleine en soms ook best wel grote dingen die ik met jullie wil delen. Want het feit is dat België nog steeds in de top 3 staat van vrouwen die onder de 65 jaar borstkanker krijgen. Dat is gewoon echt niet ok, zeker omdat ik zo veel fantastische, geweldige en sterke vrouwen heb leren kennen afgelopen jaren die het niet verdienen op zo’n jonge leeftijd de dood in de ogen te kijken.

Met die vrouwen heb ik regelmatig lange gesprekken over onze ziekte, hoe het ons leven veranderde, het verdriet, de angst soms maar vooral ook de hoop, de positieve wendingen in ons leven en de humor. Dat doet deugd. Heel veel deugd. Zo’n gemeenschap rond je hebben is super belangrijk! “Een commune” zoals wij het hier al lachend noemen. Een groep vrouwen die mekaar sterker maken, steunen door dik en dun en op zoek gaan naar middelen om ons gezond te houden op een zachte, natuurlijke en holistische manier zodat we nog lang samen kunnen genieten van het leven! Mensen die genezen van een ernstige en levensbedreigende ziekte rapporteren namelijk allemaal dat ze één of andere vorm van onvoorwaardelijke steun en liefde hebben ontvangen. Dat kan een partner, vriend, therapeut, dokter,… zijn die hen onvoorwaardelijke heeft gesteund tijdens het helingsproces. Liefde ontvangen helpt ons lichaam genezen. (p.193 Radical Remission, Kelly A.Turner, Ph.D.) en dus een cruciaal onderdeel van het helingsproces.

Dat ik zo goed omringd ben is een zegen, maar zeker geen evidentie. Daarom is deze plek er terug. Zodat vrouwen die borstkanker willen vermijden, die oplossingen zoeken na/tijdens de behandelingsperiode of oplossingen zoeken voor familie/vriendinnen kunnen deel uitmaken van “ons commune”. De tips die ik deel kan toepassen als je je daar goed bij voelt en lief en leed kan delen.