Hoe flamingo dit overleeft

Een kankerdiagnose is shocking en zou zelfs de sterksten onder ons uit zijn sokken blazen. Na je diagnose heb je het gevoel dat je alle controle verliest. Je dwaalt rond in een ziekenhuis als een naam en nummer, ondergaat onderzoeken en behandelingen en je loopt rond met een levensbedreigende ziekte waar de dokters over beweren dat je er geen controle meer over hebt.

In een crisissituatie gaat een mens automatisch over naar zijn initiële blauwdruk. Ik vond het extreem moeilijk om plots al die controle te verliezen. Je moet letterlijk je leven in iemand anders zijn handen leggen en zelfs al zijn dat waarschijnlijk heel bekwame handen, blijft dat een enge gedachte.

Je hebt iets nodig om je in heel dat ziekenhuiskluwen toch nog mens te blijven voelen. Iemand met een eigen stem, mening en visie. Dat is altijd al zo geweest, dus waarom verwachten ze plots dat ik me gedraag als een doofstomme patiënt die graag alles aanneemt wat meneer de dokter zegt?

Je hebt dus activiteiten nodig die je terug stabiliseren. Mijn blauwdruk zegde onder andere… Koken en eten. Wat altijd al een grote passie was, blijkt nu in mijn ogen, van levensbelang te zijn. Voeg daar nog een herontdekte oude liefde voor yoga bij en we konden starten aan dit avontuur.

Maar wat eet je tijdens een chemobehandeling? Wat gaat er nog smaken? Wat draagt bij tot je herstel en wat net niet? Jammer genoeg kreeg ik daar geen bevredigend antwoord op in het ziekenhuis. “Eet maar waar je zin in hebt, het belangrijkste is dat je blijft eten en niet afvalt.” waren de exacte woorden. Gelukkig heb ik ondertussen voldoende informatie en ervaring verzameld om te kunnen zeggen: IT DOES MATTER!

Want ja, je moet blijven eten. Maar, is het geen kwestie van gezond verstand om in een periode dat je verzwakt bent en misschien amper zin hebt in eten, je toch iets binnenkrijgt boordevol dingen waar je lichaam effectief iets aan heeft? En je enkel baat kan hebben bij het vermijden van “voeding” die enkel nog meer stress bezorgen aan je lijf en lever?

Of laten we een stap verder gaan. Niet verzonnen, niet uit boekjes, van internet gehaald of via via gehoord. Zelf ondervonden. Ik, al 4 maanden ver in mijn chemotherapie, kan eerlijk zeggen dat ik in die 4 maanden alle dagen (met smaak) gegeten heb en de meeste maaltijden ook nog zelf bereid. Of dat ik nog regelmatig sport en nauwelijks bijwerkingen ervaar zoals extreme vermoeidheid, etc. Toeval? Misschien…

Ik snap maar al te goed dat niet iedereen de kans, de energie of goesting heeft om zich door de bergen informatie te worstelen zoals ik gedaan heb. Ik doe mijn best om de informatie hier wat te filteren en een praktische en bruikbare gids te creëren. Je kan er zelf uithalen wat voor jou helpt en haalbaar is. Ik ben geen dokter en kan dus alleen uit eigen ervaring spreken. Andere ervaringen zijn ook altijd welkom!