Flamingo's #breastcancerawareness campagne

Als dit artikeltje al 1 vrouw kan besparen van borstkanker, ben ik een gelukkig mens.

Ik val nog dagelijks van de ene verbazing in de andere als het over de aanpak van borstkanker gaat. Jaarlijks worden er wereldwijd miljarden opgehaald ten voordele van de behandeling en het onderzoek naar borstkanker. Weten we eigenlijk echt wat er met die opbrengsten gebeurt? Want daar wordt niet altijd evenveel aandacht aan besteed in de media. Ik zou hier graag even bij stilstaan. Die opbrengst gaat voor een groot deel naar "awareness". Die awareness bestaat erin je regelmatig te laten controleren door middel van mammografieën. Dit maakt volgens mij dat veel vrouwen denken dat ze "safe" zijn zolang ze zich maar regelmatig laten controleren. Ik kan je vertellen; dat ben je niet! Ik wil hiermee zeker niet zeggen dat vroege detectie niet belangrijk is! SUPERBELANGRIJK ZELFS! Mijn lotgenoten in Amerika bijvoorbeeld hebben op social media een leuke campagne #feelitonthefirstwaarop ze alle vrouwen aansporen om elke 1ste van de maand even hun borsten te betasten! Fantastisch initiatief! Laten we afspreken om dat vanaf nu in België en Nederland ook te doen! Maar laten we daarnaast nog veel meer doen om het risico op borstkanker te verkleinen met  #preventionisbetterthancure 

Ik ben niet genetisch belast met het BRCA gen en toch heb ik "het" gekregen op mijn 34ste. Toen ik het lijstje met externe risicofactoren ontdekte, kon ik ze bijna allemaal aanvinken en als ik dat kan, wéét ik gewoon dat jij dat misschien ook wel kan. Veel vriendinnen in mijn directe omgeving reageerden geschokt, want opeens komt het wel heel dichtbij en dat doet het ook écht. België staat in de top 5 wereldwijd als het om aantal gevallen van borstkanker gaat. In Nederland was in 2016 borstkanker kanker nummer 1 onder vrouwen. Ik ben geen dokter, maar volgens mij is er meer aan hand dan enkel "bad luck" of toeval. Want ondanks alle aandacht en geldinzamelingen blijft het aantal gevallen dramatisch stijgen en duidelijk niet enkel omdat we ouder worden... Er zijn heel veel studies die aantonen dat (borst)kanker uiterst gevoelig is aan externe milieufactoren en daar wil ik graag meer aandacht voor vragen! #loveyourselfenoughtolivehealhty

Dus het lijstje;

  • regelmatige consumptie van alcohol

  • roken

  • toxische stoffen in voeding en cosmetica

  • stress

  • overgewicht

  • onvoldoende beweging

  • anticonceptie op basis van hormonen

Vanaf nu ga ik voor een andere awareness. Eentje die niet fluffy en roze is, maar die gaat over de harde werkelijkheid als je met deze ziekte geconfronteerd wordt. Laten wij als Belgische vrouwen ons land uit die top 5 krijgen! #lifegoals 

ik kijk uit naar alle originele foto's met de #loveyourselfenoughtolivehealthyen #feelitonthefirstLet's start something!