Flamingo gaat naar de chemo en neemt mee

Oftewel; hoe bereid je je voor op een lichaam vol vergif. Toen ik dit in het ziekenhuis vroeg, was het antwoord "je kan niets doen". Ik zou ik niet zijn, moest ik "het ziekenhuis" blindelings geloven. Pinterest to the rescue once again :)

Zoals ik al eerder vermelde is chemotherapie heel erg zwaar voor de lever. Dat is het orgaan dat al dat vergif moet filteren. Dus lijkt mij logisch, ik ben natuurlijk maar een patiënt en geen dokter, dat we heel erg lief gaan zijn voor onze lever tijdens deze periode. Lief voor lever én darmen. Want zonder gezonde darmen, geen imuunsysteem.

De Clean eating hype is dus voor chemopatiënten niet het zoveelste dieet, maar een overlevingsmechanisme. Je kan eindeloze discussies voeren over welk dieet nu wel of niet werkt. Pascale Naessens versus Sandra Bekkari, wel vlees versus geen vlees, etc. Wat niet ter discussie mag staan is dat je je toxische lading moet verlagen in je lichaam. Dat wil zeggen alle toegevoegde chemische middelen uit je dieet halen, enkel pure producten. Wat daar jammer genoeg ook onder valt is cosmetica. Ga daar ook zo puur mogelijk! Onze huid is ons grootste orgaan, wat er via daar binnenkomt is dus zeker zo belangrijk als wat je in je mond steekt. Dat wil niet zeggen dat je niets meer mag gebruiken, maar kijk eens de ingrediënten na op al je potjes en maak slimme keuzes. Onder andere een Ecocert label is meestal een hele goede referentie.

Dus stap 1 in prepping voor de chemo: keukenkasten uitruimen en badkamerkastjes uitmesten. Check! Hoe minder extra chemische rommel dat je lichaam moet verwerken hoe beter. Doe wat er mogelijk is, alle kleine beetjes helpen.

Stap 2: maak een planning op zodat er altijd iemand mee gaat. Met 2 is het altijd gezelliger en ik kan niet hard genoeg benadrukken hoe belangrijk een gezonde geest is in deze periode. Soms denk ik dat ik het puur alleen op humor en positiviteit overleefd heb!  Dus ALTIJD Selfiesticks, een goeie babbel en een zak vol vers fruit in de aanslag als je voor je behandeling gaat is de boodschap.

Het enige wat bij mij voorhanden was in het ziekenhuis zelf was koffie, thee, cola, fanta en een bak vol koekjes. Water was er gelukkig ook wel! Maar blijf dus ver weg van die bak koekjes, de koffie en frisdranken! Wat mij heel erg smaakte was fruit, crackers (glutenvrij in mijn geval) met hummus en verse soep. Ik maakte thuis ook wat van dat smaakjes water. Soms verandert je smaak tijdens chemotherapie of krijg je een vieze metaalsmaak in je mond. Citroen helpt! Dus wat schijfjes citroen in je water, maar zelfs citroen in je eten kan helpen. Vandaar misschien mijn hummus obsessie, daar zit ook flink wat citroen in en mijn voorkeur voor de friszoete smaak van fruit.

Ik kreeg een chemotherapie behandeling waarvan je aften in je mond kan krijgen. Ze raden dan aan om tijdens het inlopen van dat infuus ijs in je mond te houden. Duurt ongeveer een uur dus maak je geen illusies; dat is geen pretje! Wat je in dat geval ook best meebrengt is kleine stukjes bevroren fruit en zelfgemaakte waterijsjes. Ik zou je hier wat receptjes kunnen meegeven, maar mijn goesting veranderde elke keer weer. Zorg dat ze niet vol suiker zitten, maar ga voor geperste sinaasappel bijvoorbeeld of citroen met wat honing. Pinterest staat vol ideetjes! Een drankje met ijsblokjes in kan ook. Wissel vooral voldoende af want tijdens deze chemo wordt je ook gemakkelijk misselijk dus zorg voor een paar opties én iemand om je dat allemaal op jouw commando te brengen. Het ijs kan je bij de verpleegsters in de diepvries laten en gewone ijsblokjes hebben ze daar.

Stap 3: zorg dat thuis alles aan de kant is en er gezonde snacks en eten in de frigo staan zodat je bij thuiskomst onder een dekentje in de zetel kan kruipen en gewoon kan chillen. Ik voelde me steeds moe onmiddellijk na de chemo en soms een sluimerende misselijkheid. Wat ook standaard was, waren mijn vreetbuien (dankzij de corticosteroïden die ik kreeg als randmedicatie) Oplossing: Boekwijtnoedels! Grote porties boekwijtnoedels! In een lekkere bouillon met veel groentjes en wat gember tegen de misselijkheid. Hmmmmm. Noedels...


Graag hoor ik van jullie welk eten jullie door de chemotherapie heeft geholpen! Alle tips zijn welkom.